Voorkom cv-ketelstoringen in de winter: praktische tips

De winter komt eraan en dat betekent dat de cv-ketels weer op volle toeren draaien om ons huis comfortabel warm te houden. Helaas is het ook de periode waarin storingen aan cv-ketels vaker voorkomen.

De winter komt eraan en dat betekent dat de cv-ketels weer op volle toeren draaien om ons huis comfortabel warm te houden. Helaas is het ook de periode waarin storingen aan cv-ketels vaker voorkomen. Gelukkig kunnen veel van deze storingen eenvoudig worden voorkomen. In dit artikel nemen we je mee langs de meest voorkomende winterse cv-problemen én wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Een van de meest voorkomende problemen in de winter is een lage waterdruk in de cv-installatie. Dit kan ervoor zorgen dat je ketel niet goed functioneert, waardoor je verwarming minder warm wordt of zelfs helemaal uitvalt.

Oplossing: Check regelmatig de waterdruk van je ketel. De ideale druk ligt tussen de 1,5 en 2 bar. Als de druk te laag is, kun je deze eenvoudig bijvullen door water aan te vullen via het vulpunt van je ketel. Zorg dat je de handleiding van je Remeha of Intergas ketel volgt, want elk type ketel kan net iets anders werken.

Tijdens strenge vorst kunnen leidingen die buiten of in onverwarmde ruimtes liggen bevriezen. Dit kan leiden tot blokkades in het systeem en je ketel uitschakelen.

Oplossing: Zorg ervoor dat leidingen in onverwarmde ruimtes goed geïsoleerd zijn. Een eenvoudige isolatiemantel kan al veel problemen voorkomen. Mocht je leiding toch bevroren zijn, probeer deze dan voorzichtig te ontdooien met een föhn of warme doeken. Nooit heet water gebruiken, want dit kan de leiding beschadigen.

Thermostaten en sensoren spelen een cruciale rol in het regelen van de temperatuur in huis. Tijdens de winter kunnen temperatuurschommelingen of verouderde thermostaten ervoor zorgen dat deze niet goed functioneren, waardoor de ketel onregelmatig verwarmt.

Oplossing: Zorg dat je thermostaat goed gekalibreerd is en overweeg een slimme thermostaat te installeren die de temperatuur nauwkeurig kan regelen. Bij Remeha- en Intergas-ketels is de thermostaat vaak eenvoudig aan te passen of te vervangen voor een efficiënter model.

Vraag vrijblijvend een offerte aan:

Delen op:

Voorkom cv-ketelstoringen in de winter: praktische tips