Stel je voor: het is een zonnige dag, je zonnepanelen hebben volop stroom opgewekt — maar zodra de zon ondergaat, trek je weer stroom van het net. Op dit moment vangt de salderingsregeling dat nog deels op, maar zodra die verdwijnt, verandert dit beeld drastisch. Dan wordt het ineens duidelijk hoeveel opgewekte energie je eigenlijk níét benut.
Een thuisbatterij lijkt dan de logische oplossing – en dat is het vaak ook. Maar er hangt nog veel mist rondom dit onderwerp: halve waarheden, achterhaalde ideeën en hardnekkige fabels. Die zorgen ervoor dat veel mensen twijfelen of zo’n investering wel de moeite waard is.
In dit artikel nemen we je mee langs de vijf grootste misverstanden over thuisbatterijen. Zo krijg jij helder inzicht in wat waar is – en vooral: hoe jij er écht slim gebruik van maakt.
Misverstand 1: “Een thuisbatterij werkt niet zonder zonnepanelen”
Hoewel zonnepanelen en thuisbatterijen een krachtige combinatie zijn, is het niet zo dat je per se panelen nodig hebt. Een thuisbatterij kan namelijk ook energie opslaan uit het net – bijvoorbeeld op momenten dat stroom goedkoop is (zoals bij een dynamisch energiecontract). Zo kun je ‘s avonds of tijdens piekuren alsnog profiteren van lage tarieven.
Misverstand 2: “Je hebt altijd een dure omvormer nodig”
Dit hangt volledig af van het type thuisbatterij én je installatie. Sommige batterijen hebben een geïntegreerde omvormer (hybride systemen), terwijl andere gebruikmaken van de omvormer van je zonnepanelen. Laat je dus goed adviseren over wat past bij jouw systeem, om onnodige kosten te voorkomen.
Misverstand 3: “Een thuisbatterij is alleen interessant als je veel stroom opwekt”
Ook huishoudens met een gemiddeld verbruik kunnen flink besparen met een batterij. Zeker nu de salderingsregeling op de schop gaat, wordt eigen verbruik steeds belangrijker. Zelfs met een kleine installatie kun je je zelfconsumptie verhogen en dus je energierekening verlagen.
Misverstand 4: “Een thuisbatterij verdient zich nooit terug”
Dit was ooit waar – maar de tijden zijn veranderd. De prijzen van thuisbatterijen zijn flink gedaald en door de stijgende energieprijzen is de terugverdientijd nu vaak korter dan 8 jaar. Combineer dat met fiscale voordelen en stijgende onafhankelijkheid, en het rekensommetje wordt ineens heel interessant.
Misverstand 5: “Een thuisbatterij werkt niet bij stroomuitval”
Veel mensen denken dat een thuisbatterij je automatisch beschermt tegen stroomuitval. Maar dit is alleen het geval als je systeem is uitgerust met back-up functionaliteit. Die zorgt ervoor dat je bij een stroomstoring toch essentiële apparaten kunt blijven gebruiken. Niet elke batterij heeft dit standaard, dus dit is zeker iets om op te letten bij aanschaf.
Hoe weet je wat de juiste thuisbatterij is voor jouw situatie?
Zoals je ziet, zit er méér achter een thuisbatterij dan veel mensen denken. Het is dus slim om je goed te laten adviseren over wat past bij jouw woning, verbruik en toekomstplannen.
Bij De Warmtemeester helpen we je daar graag bij. Wij bieden niet alleen hoogwaardige thuisbatterijen aan, maar denken met je mee over rendement, installatie, subsidies én de slimme koppeling met je bestaande systeem.
Wil jij weten welke thuisbatterij het beste bij jouw situatie past? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies of vraag een vrijblijvende offerte aan.